En af de ting som er med til at lette samarbejdet i virksomhedens mødefaciliteter samt lette brugen af AV løsning er trådløs overførelse af indhold til skærme eller projektor.

Selvom kendte teknologier som HDMI eller displayPort giver mulighed for at tilslutte en enhed til en ekstern skærm, kræver disse forbindelser stadig et kabel.

Ved at bruge en trådløs forbindelse kan vi gøre præsentationerne mere dynamiske, og der findes en række forskellige teknologier på markedet.

AirPlay

Denne protokol blev skabt af Apple til at kunne dele multimedieindhold mellem iPhones, iPads, iPods eller Mac og et Apple TV eller musikudstyr, der er kompatibelt med denne protokol.

Apple bruger AirPlay på forskellige måder. Den kan bruges i mirror mode, som kopierer billedet på afsenderenheden til Apple TV, eller streaming-mode, som er væsentligt mere intelligent. Man kan f.eks. gengive en video fra en iPhone, så den kan ses på tv’et, og man kan bruge sin iPhone som fjernbetjening.

Denne protokol fungerer rigtig godt, men den har en ulempe: den fungerer kun sammen med Apples produkter og er derfor ikke kompatibel med Windows. AirPlay bruger wi-fi-protokollen.

Miracast

Dette er branchens mest anvendte kommunikationsprotokol til at sende lyd og video via et wi-fi-netværk. Miracast gør det muligt at sende videoer trådløst f.eks. fra pc’er, tablets, smartphones og andre enheder til modtagere, der er kompatible med denne protokol. Den er kompatibel i det oprindelige format med Android fra version 4.2 og Windows fra version 8.1. 

I teorien er Miracast en god mulighed, men i praksis har den vist sig ikke at fungere specielt godt. Miracast er en standard, men mange certificerede sendere og modtagere er ikke kompatible med hinanden. I realiteten er standarden slet ikke en standard.

Det er ikke obligatorisk at bruge Miracast-mærket, når en enhed certificeres, og det har betydet, at mange producenter bruger andre navne til den samme teknologi (SmartShare, AllShare Cast, Screen Mirroring, Display Mirroring, m.fl.).

Widi

Intel Wireless Display er en del af Intel-teknologien, som blev lanceret i slutningen af 2012 til at sende billeder og lyd trådløst fra en enhed med en 3. generations Core Intel-processor til en skærm via en wi-fi-protokol.

 

Fra version 3.5 er den kompatibel med Miracast-protokollen, så den er nu ganske enkelt blevet et varemærke for denne standard.

Denne protokol Intel Pro WiDi gør det muligt at styre teknologien via et active directory. Dette giver en trådløs protokol med ekstra sikkerhed og en central administration.

Google Chromecast

Da Google lancerede Nexus 4 med Android 4.2 i 2012 og fremhævede dens kompatibilitet med Miracast-teknologien, blev de klar over, at der ikke fandtes nogen kompatible modtagere, der var til at betale. For at løse dette problem udviklede de en multimedie-streaming-enhed, der var kompatibel med Android og Windows og fra 2014 også med iOS, Mac og ChromeOS.

Chromecase er en modtager, der benytter DIAL-protokollen (Discover And Launch). For at benytte denne skal man åbne en Android-applikation, f.eks. YouTube, og sende videoen til Chromecast. Chromecast opretter forbindelse direkte til internettet og gengiver videoen, som kan styres via en smartphone.

Så du kan bruge din smartphone til at se og starte videoer og styre den måde, indholdet gengives på.  Dette er en ekstra funktion, som andre protokoller ikke har. Selvfølgelig giver den også mulighed for at streame hele din computer og kan også bruges til spejlvisning ligesom Airplay eller Miracast.

UPnP, DLNA, Play To

DLNA står for Digital Living Network Alliance. DLNA bruger UPnP (Universal Plug and Play) til at sende indhold.

I realiteten er DLNA ikke en løsning til at sende indhold trådløst. Den bruger et lokalt netværk til at sende indhold på en enkel måde. Det er f.eks. muligt at åbne Windows Media Player på din pc og bruge funktionen “Play To” til at sende indholdet til et tv eller en Xbox. Kompatible enheder registrerer hinanden automatisk, når de er sluttet til det lokale netværk.

Ulempen er, at den blev udviklet for flere år siden, da alt indhold var lokalt, så den fungerer ikke sammen med Netflix, YouTube eller streaming-tjenester til musik. Desuden giver den ikke mulighed for at styre præsentationen eller lave en spejlvisning af din computer. 

WHDI

Dette er en trådløs kommunikationsstandard via wi-fi til at sende videoer i HD. WHDI står for Wireless Home Digital Interface.

Kort fortalt udskifter den kablet med en sender og en modtager, som kommunikerer med hinanden trådløst.